Molenwinkel

Molenbrood

benodigdheden:

500 gram volkoren tarwemeel van de molen (of 250 gram tarwemeel en 250 gram tarwebloem)
15 gram verse gist of 7 gram korrelgist
300 ml water (of iets meer)
10 gram zout
10 gram margarine

bereiding:

Zorg ervoor dat alle grondstoffen op kamertemperatuur zijn (b.v. de avond ervoor klaar zetten).
Maak van het meel, gist (verse gist in het water oplossen) en water een deegbal.
Als al het meel in het deeg is opgenomen, zout en vetstof toevoegen.
Nu het deeg kneden, b.v. met de hand (of deegroller) het deeg op het aanrecht uit elkaar wrijven, samenvoegen, wrijven, enz., enz.

Het deeg is goed als het glad, elastisch en niet kleverig is.
De kneedtijd bedraagt minstens 30 min., hoe beter het deeg gekneed is, hoe beter het eind resultaat. Daarna laat u het ca. 25 min. rijzen op een warme plaats, afgedekt met een vochtige doek. De deegbal op het aanrecht platdrukken en oprollen en 10 min. afgedekt laten staan. De deegpunt langwerpig platrollen tot twee maal de lengte van het broodbakblik. De eindpunten zodanig dichtvouwen dat de plak net zo lang wordt als het broodbakblik. Oprollen en met de sluitzijde in de hoek van het ingevette bakblik leggen. Het geheel ruim afdekken met plastic folie zodat het niet uitdroogd. Zo lang laten rijzen (minstens 40 min.) dat het deeg 1 cm. boven de rand uitsteekt. Afbakken in een voorverwarmde oven op 240 graden in ongeveer 40 minuten.


Pannenkoeken

benodigdheden:

500 gram pannenkoekmeel van de molen
1 l melk
3 à 4 eieren
snufje zout
2 zakjes vanillesuiker
eventueel toevoegen krenten en/of rozijnen

bereiding:

  1.  Doe het meel in een beslagkom.
  2.  Al roerend de melk toevoegen.
  3.  Daarna de rest van de ingrediënten
  4.  Laat het beslag 15 minuten rusten voor het bakken.
  5.  Bak de pannenkoeken in een koekenpan met boter of olie.

Dit recept is goed voor 15 à 20 stuks


Maispannenkoeken

Benodigdheden:

2 el boter
1 tl zout
1/4 liter kokend water
1/8 liter melk
2 tl bakpoeder
1 el bruine boter
250 gram maismeel
1 ei
125gr bloem

Bereiding:

  1.  Laat allereerst de boter smelten totdat deze lichtbruin is geworden, de boter moet ook lauwwarm zijn geworden.
  2.  Meng vervolgens het maismeel, het zout en de suiker in een kom.
  3.  Schenk er langzaam aan het kokend water bij, blijft roeren totdat het beslag helemaal glad is.
  4.  Laat dit alles vervolgens 10 min. afgedekt staan.
  5. Roer daarna de melk, het ei en de boter door elkaar, roer dit door het beslag.
  6.  Meng dan bakpoeder door de bloem en mend dit door het beslag. Zet een, met olie ingevette,  kleine pan met een antiaanbaklaag op het vuur.
  7.  Laat deze goed heet worden, Schep vervolgens per pannenkoek 3 eetlepels beslag in de pan. Bak de pannenkoek ongeveer 2 min. aan elke zijde op een licht vuur.

Drie in de pan

benodigdheden:

400 gram volkoren tarwemeel van de molen (eventueel iets minder)
1/2 l melk
één ei
15 gram suiker
10 gram bakpoeder
2,5 gram zout
rozijnen, citroenschil (geraspt), appel (geraspt), kaneel naar smaak

Bereiding:

Alle ingrediënten mengen tot een stevig beslag. Per stuk wordt een lepel beslag in een met olie verhitte koekenpan gedaan (3 stuks per keer).


Speculaas

benodigdheden:

200 gram volkoren tarwemeel of tarwebloem van de molen
1 theelepeltje bakpoeder
150 gram boter
100 gram bruine basterdsuiker
±10 gram speculaaskruiden
mespuntje zout
50 gram amandelen
50 gram sucade

Bereiding:

Snipper de amandelen en de sucade. Kneed alle ingredïenten tot een stevig deeg. Voeg, wanneer het te droog blijkt te zijn, een beetje melk toe. Bestrooi de speculaasplank met wat bloem of rijstemeel. Druk het deeg erin en snij de bovenkant glad met een mes. Keer de plank met kracht om op een deegplank of tafel zodat het deeg loslaat uit de plank. Leg de speculaasjes op een beboterd bakblik. Bak ze in een matig-warme oven ±20 minuten. Maak bij gebrek aan een speculaasplank zelf mooie figuren van het deeg.


Eenvoudige cake (voor een cakevorm met een inhoud van 1 liter)

benodigdheden:

100 gr zachte boter
150 gram basterd suiker
l zakje vanillesuiker of geraspte schil van een halve citroen
2 eieren
250 gram bloem
4 theelepels bakpoeder
mespunt zout
l 1/2 a 2 dl melk

bereiding:

Roer in een kom de boter tot room. Voeg de suiker en de vanillesuiker of de geraspte citroenschil toe en roer dit mengsel tot het zeer luchtig is (min. 10 minuten). Voeg dan één voor één de eieren toe. Roer telkens na het toevoegen van een ei tot de massa gelijkmatig luchtig is. Zeef de bloem met de bakpoeder boven de kom. Voeg het zout toe. Meng alles vlug door elkaar, zodat het deeg zo weinig mogelijk aan luchtigheid verliest en in stukken van de lepel valt. Is het deeg te stijf, voeg dan 2 à 3 eetlepels melk toe. Beboter een cakevorm en bestrooi hem met bloem. Schud het overtollige bloem eruit. Vul de vorm gelijkmatig met het deeg. Druk het in de hoeken aan. Zet de vorm op het rooster in het midden of iets lager in de voorverwarmde oven (150 tot 175 graden of gasovenstand 2). Bak de cake in l tot l 1/4 uur gaar en lichtbruin. Neem de cake uit de oven, keer hem na 5 minuten op het taartrooster en laat hem uitdampen. Zet de vorm er weer overheen en laat het geheel afkoelen. De cake blijft dan vochtiger.


Heeft u een zelf een leuk recept. Mail het ons of gebruik ons Contactformulier