NIEUWS

Gezocht: artiesten en/of kunstenaars

Wij zoeken artiesten en/of kunstenaars, die op vrijdagmiddag (tegen een kleine vergoeding) een workshop -van ongeveer één uur- willen geven aan een groepje bewoners op leeftijd van Drie Gasthuizen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat men iets ten gehore brengt, samen met deze groep liedjes gaat zingen of samen iets creatiefs maakt.

Drie Gasthuizen bewoners

Enthousiaste vrijwilligers van de Klarendalse Molen organiseren al enkele jaren een middag voor een groepje bewoners van Drie Gasthuizen op dinsdagmiddag. Dat gebeurt met muziek (met nu al medewerking van Mr. Bighand), een bingo of een pannenkoek eten, altijd vergezeld van een hapje en een drankje. Deze bewoners melden zich aan bij het UITbureau van Drie Gasthuizen en komen met een busje naar molen De Kroon.

Vaker op bezoek

Het UITbureau heeft aan de Klarendalse Molen gevraagd dit succes uit te breiden met een extra middag, bij voorkeur met muziek op de vrijdagmiddag. Wij zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers die ons twee uurtjes willen helpen bij deze activiteit op de vrijdag (tussen 14:00 uur en 16:00 uur) en Klarendalse kleinkunstenaars die een workshop (wellicht op reguliere basis) willen verzorgen.

Voor dit project is door het bestuur van Molen de Kroon een subsidie aangevraagd bij het DELA Fonds. Begin december wordt hierover beslist!

Interesse? Mail met ons e-mailadres: vrijwilligers@molendekroon.nl 

Open Monumentendag Arnhem

In het weekend van de Open Monumentendagen Arnhem, is Molen de Kroon op zaterdag 14 september met extra activiteiten geopend. Vanaf 10.00 uur zullen molenaars er voor zorgen dat de wieken draaien. Tegen een vrijwillige bijdrage vertellen ze je er alles over tijdens rondleidingen. Daarbij kan iedereen weer eens zien hoe de molen een jaar geleden in een nieuw jasje is gestoken om ook de komende 150 jaar te kunnen staan pronken in het hart van de wijk Klarendal.

Molenpot

Daarnaast zal de koffiemolen van Peeze voor versgemalen bonen zorgen en de vrijwilligers voor heerlijke pannenkoeken. Alle opbrengsten komen ten goede aan de pot voor molenonderhoud.

Open Monumentendag is een landelijk en gratis toegankelijk evenement dat jaarlijks plaatsvindt in het tweede weekend van september.

Zie voor achtergronden en het programma: www.openmonumentendagarnhem.nl.

De Klarendalse molen en de Slag om Arnhem

In en op de Klarendalse molen wordt in de maand september aandacht geschonken aan het feit dat 75 jaar geleden de Slag om Arnhem plaatsvond. Een groot deel van de inwoners moest op last van de bezetter de stad verlaten in september 1944. Ook molen De Kroon staat stil bij dit deze geschiedenis die zo veel impact op de stad heeft gehad.

Klarendalse molen in WO II

Veel molens in Nederland zijn in de Tweede Wereldoorlog door oorlogsgeweld verdwenen, maar molens die de dans ontsprongen maakten juist een herwaardering van het malen met windkracht mee, zo ook de Klarendalse molen. Er is zelfs een bron uit het Dagblad van de Arbeiderspartij dat in juli 1941 meldt hoe de windpeluw in de kop van de molen – de balk waarop de wieken rusten – was verzakt en dat er 2.500 guldens zijn gevonden om het bedrijf weer op gang te brengen. ‘Voor de stad Arnhem is het echter vooral van belang dat de molen op Klarendal niet afgebroken behoeft te worden, dat de wieken met de klepperende zeilen weer spoedig aan het draaien zullen gaan en de molen weer weldra zijn machtige lied van de arbeid over het Arnhemse Klarendal zal zingen.’

Bovendien functioneerde hij volgens de overlevering voor het verzet als seinmolen. Dat wil zeggen dat er met bepaalde stand van de wieken of het bevestigen van meelzakken aan de wieken bepaalde boodschappen werden overgebracht aan de betrokken personen.

Maar er zijn ook bronnen dat de Duitsers de molen hebben bezet en dat zij voor beter zicht de raamkozijnen uit de sponningen sloegen, waardoor wind en vocht vrij spel kregen.

75 jaar Slag om Arnhem

De Slag om Arnhem heeft de Klarendalse molen wonderwel overleefd. Toen de stad daarna leeg kwam vanwege de evacuatie, zijn de zeilen van de wieken in deze stroomloze tijd uitgeleend aan een molenaar in Didam om ook daar diensten te kunnen verlenen voor de voedselvoorziening tijdens de hongerwinter.

De molen is op vrijdagmiddag van 13.00 – 16.00 uur en zaterdag van 10.00 – 17.00 uur open voor publiek. In 2020 wordt in het hele jaar 75 jaar bevrijding gevierd, maar dan staat de molen ook 150 jaar in de wijk Klarendal! Daar zal volgend jaar extra aandacht aan besteed worden.

 

Programma Nacht van de Mode bij de molen

Op zaterdag 8 juni vieren Klarendal, ondernemers in het Modekwartier en bewoners van de wijk weer feest: we vieren de elfde editie van de Nacht van de Mode en Molen de Kroon viert het feest met alle plezier mee. We hebben een prachtig programma samen gesteld:
 
16 uur       De Stem van de Molen << en prachtig en verrassende performance van artiest Iris van der Ende waarbij de Klarendalse molen de hoofdrol speelt
 
18 uur       Romheen en La Zona << Twee-eenheid van woorden & muziek. La Zona maakt muziek op gevoel, over gevoel en met gevoel. Romheen schrijft teksten, verhalen, poëzie en proza. Op gevoel, over gevoel en met gevoel tussen de regels. Noten zijn woorden en woorden klinken als muziek.
 
19.30 uur       Mister Bighand, huispianist van de Molen
 

20.30 uur       Outra Vez << Een stukje Braziliaans temperament! Met een kleine 25 leden op diverse (percussie) instrumenten maken zij er tijdens de Nacht van de Mode een feest van, met om half negen een stop bij Molen de Kroon.

(meer…)

Muziek bij de Molen slaat haar wieken uit

Op 21 juli organiseert Muziek bij de Molen een klein festival in het Coehoornpark Arnhem. De stichting organiseert al twee jaar kleinschalige, gratis toegankelijke muziekavonden in Molen de Kroon in Klarendal. Dit is enorm succesvol; lokale maar ook internationale artiesten en bezoekers weten de weg naar Muziek bij de Molen steeds meer te vinden. Nu is het tijd om de wieken uit te slaan en de Arnhemmers te trakteren op een heel fijn festival in het Coehoornpark. (meer…)

Nacht van de Mode #11

Na een 10-jarig jubileum van de Nacht van de Mode, kijkt de organisatie op zaterdag 8 juni nu vooruit naar de volgende 10 jaar met het thema ODE: Ode aan de Mode & Ode aan Klarendal. Ook de Klarendalse molen is van de partij met een bijzonder programma, ook al in de middag!

Zo verwachten we om 16.00 uur DE STEM VAN DE MOLEN, een bijzonder project van harpist Iris van den Enden. Stay tuned en zet alvast in de agenda!

Verder programmering volgt voor het evenement algemeen op www.nachtvandemodearnhem.nl

Nationale Molendag

Op zaterdag 11 mei a.s. is het Nationale Molendag. Naast de Klarendalse plantjesmarkt die sinds 2018 verhuisd is naar de Klarendalse molen, is deze dan van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Iedereen mag een kijkje nemen in de molen en genieten van het uitzicht over de wijk Klarendal vanaf de molenstelling.

De toegang is gratis. Verder is er een gezellig terras. Natuurlijk worden de heerlijke molenpannenkoeken weer gebakken en is er o.a. koffie, thee, limonade en zelfgebakken koek verkrijgbaar.

De vrijwillige molenaars leiden u rond in de molen en laten zien wat het molenaarsvak inhoudt. Als er voldoende wind is wordt er graan gemalen.

Plantjesmarkt

Het is weer zover. De winter is voorbij en de lente-kriebels zijn daarvoor in de plaats gekomen. We gaan weer aan de slag met onze groene vingers, tuin, balkon en plantenbak opvrolijken met kleurrijke planten.

Traditioneel de zaterdag voor Moederdag, zal ook dit jaar zal de plantjesmarkt plaatsvinden bij de Klarendalse Molen.

Op zaterdag 11 mei: plantjesmarkt

Locatie : Klarendalse Molen.

Tijd: van 10.00-14.00 uur.

OP=OP

De Klarendalse plantjesmarkt valt samen met de Nationale Molendag.

Koken & Eten in Molen de Kroon – Iedere 1e zaterdag van de Maand

We koken met een paar mensen (om toerbeurt) voor een groep mensen die het leuk vinden om gezellig en gezond te eten. We mogen de mooie keuken en eetkamer in de Klarendalse molen gebruiken.

Kosten Alleen onkosten. We hopen dat we de kosten onder de 12,50 euro kunnen houden wanneer we in de avond met 15 tot 20 mensen eten (drank zelf meenemen). De huur van de molen is daar dan bij inbegrepen.

Aanmelden Heb jij zin om op de eerste zaterdagavond van de maand deel te nemen aan deze eetclub? Meld je dan aan! Bel of app 06 44 70 06 38